top of page

Prava pot za vsakogar! Eneagram in odnosi.

Vsak je na pravi poti!

Kar pogumna trditev, kajne?


Pomisli. Jaz pravim, da drži.


Seveda z malo miselne akrobacije.


Kaj pa je PRAVA pot? To ostaja odprto in o tem je dobro govoriti, se spraševati in delovati tako da to, da smo na pravi poti, tudi potrdimo.


Izjava "vsak je na PRAVI POTI," ne govori o tem, ali gremo v PRAVO SMER!


Kajti življenjska pot, tako kot električni tok, je lahko enosmerna ali izmenična. In če človek živi zavestno, deluje po principu izmeničnega toka. Na podlagi tega nihanja izmeničnega toka, razumevanja sinusoide življenjskih ritmov in nenehnega lovljenja ravnovesja okoli ravnotežne ničelne točke, lahko trdimo, da je vsak na pravi poti. Kajti tudi pot stran od ravnovesne točke, pot v stres, pot, ki je polna trnja, je del izkušnje, ki nas uči, da je treba preveriti še druge smeri, druge poti, ali pa vztrajati, da se pride do konca poti, do novega križišča, novega srečališča.

In to je umetnost življenja, ki jo pozna vsak zavesten človek, vsak dober vodja.


Vsi smo na pravi poti, vprašanje je le, če je smer prava.Prava pot vodi čez ovire na varen način.


Za izbiro prave smeri pa je ključna dobra orientacija, ki jo dobimo z mapiranjem terena, z distanciranjem od problema in z ekscentrično pozicijo, ki nam na mentalni ravni omogoča uvid v izkušnje drugih ter predvidevanje, kaj nas čaka na določeni poti, kako zahtevne so etape in njeni spremljevalni ter stranski učinki. Kajti, ko stopimo na določeno pot, nehote poženemo dinamiko sprememb, na katere sploh nismo računali, saj jih v izhodiščni enačbi še nismo poznali. In v tem je tudi čar, negotovost in ustvarjalna sila pač spremljata pogumne, ki vedo, da so na PRAVI poti. Smer pa sproti nastavljajo, da kar se da učinkovito sledijo ciljni destinaciji.


Pri vsem tem je ključno, da je človek dobro orientiran sam pri sebi. Da ve iz kakšnega testa je, kakšne so njegove strasti in kje ležijo njegove lastne pasti. Izjemno pomembno je, da se zavedamo svojega mrtvega kota, slepe pege, ki je naša ahilova peta na poti do dosežkov. In dobro je, da razumemo različnost karakterjev ter njihova vedenja, saj lahko tako dobro komuniciramo svoje ideje.


Ta orientacija mene najbolj zanima. Kdo sem, kje sem in kam grem ter zakaj grem, čemu to počnem, zakaj gojim tak odnos?

Odgovor in dobro orientacijo sem dobil v eneagramu. Gre za izjemno staro, večtisočletno dediščino modrosti, ki jo današnja znanost le potrjuje. Uporabno za tiste, ki želijo jasno uzreti zakone življenja pri sebi in v svojem podjetju!Za firbčne. Jaz sem po eneagramu tip 7, z izraženo devetico in dvojko. V podtipu me določa socialni instinkt. Slepa pega in moja integracija pa zahteva, da vključim več kvalitet natančne enice.
Moje levo krilo je 8, desno pa 6, katero od teh dveh je moja sončna in katera senčna plat prepustim vaši presoji.

"Zadetek v polno. Zdaj mi je jasno vse," mi je rekel direktor, ko sem ga postavil v eneagram.

"Milan, tole, kar si naredil v pol ure z mano, jaz rabim 4 srečanja s svojo stranko," mi pravi kolegica, izvrstna coachinja.


Kateri arhetip, preživetvene strategije in obrambne mehanizme predstavlja določena številka lahko zelo poenostavljeno preberete tu. Žal so mnogi "new age" glasniki in mnenjski voditelji zlorabili osnovno poslanstvo eneagrama in ga poenostavili tako močno, da je dosegljiv na razprodaji self-help tehnik kot instant rešitev.

Jaz se tega ne grem.

Pri meni dobite vrhunsko eneagram psihometrijo, globoko interpretacijo in za tiste, ki imajo resen interes za delo na sebi, se z eneagramom poglobimo v sufijsko pot moralnega zdravljenja, ki je osnova nenehnega duhovnega viteštva, kot sufiji pravijo veliki borbi z lastnim egom. Za potrebe razumevanja mentalnih vzorcev pa eneagram uporabljam kot 369-matrico, ki nam pokaže, kako načrtovati in učinkovito izvajati katerokoli spremembo v našem življenju, bodisi osebno ali poslovno. S tem namenom organiziram delavnice z naslovom MENTALNI PREBOJ.Integrativni eneagram - tipologija arhetipov
Eneagram poti


Eneagram sem spoznal kot najstnik pri branju mistika Gurdjieffa. In ga na novo odkril pred nekaj leti v preobleki psihološke tipologije oziroma psihometrije. Letos sem zaključil še usposabljanje za diagnostiko ter mentorstvo oz. coaching v skladu z Integrative Enneagram Solutions, kjer so psihometrijo dvignili na izjemno visoko raven. Ob tem pa sem se sam posvetil izvornemu znanju eneagrama, kakor so ga razumeli Sufiji in ga povzeli po Pitagori, saj se dejansko v eneagramu skriva arhitektura življenja, matematika in fizika, ki ji ne moremo uiti. V eneagramu so zapisani večni zakoni narave in pot, ki jo imamo na izbiro, da uresničimo svoje potenciale.


Vsak, ki se udeleži našega oddiha na Dugem otoku v septembru, dobi tudi osnovno analizo po eneagramu.

Za tiste s prefinjenim okusom za osebnostni razvoj pa je na voljo vprašalnik v angleškem jeziku, ki razkrije več kot bi včasih želeli.


Bom odkrit. Meni je eneagram rešil zvezo, ker sem dojel, kako se nezavedno umikam od nekaterih dejstev, obračam pogled stran. Kljub temu, da se več kot povprečen moški ukvarjam z razumevanjem, raziskovanjem in ozaveščanjem nezavednega, sem z eneagram analizo dobil izjemno sistematičen vpogled v svoje vedenjske vzorce, instinkte in strategije preživetja.


In ko postavim rezultate eneagrama v mojo 369 matrico, še tako tehnični um razume, da ga obvladujejo silnice, mimo katerih pač ne gre.


Torej, naj bo to prvi blog, s katerim pospremim novo podjetje in novo spletno stran na pot. V bistvu je to moj nahrbtnik, ki sem si ga zavestno oprtal pri vstopu v novo življenjsko oktavo.


Še naprej ljuboživo vaš dr. Milan iz hoste ;-)96 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page