top of page

Sedem korakov na poti do uspeha


Naša kultura je prežeta z narcisizmom in spektakularnim. Hitreje, višje in močneje ni več le olimpijski moto, temveč postaja splošno gonilo kapitalizma. Lahko dodamo še lepše, bogatejše, glasnejše, boljše, učinkovitejše, novejše, svetlejše... Narava ponuja obilje in treba ga je izkoristiti. Kdor ima več obilja, ta je uspešen. Tako nas nagovarja duh časa. In če imaš manj kot drugi, si pač manj uspešen. Morda celo neuspešen. In če že sam nisi bil deležen obilja v svoji primarni družini, bodo imeli pa moji otroci več, da jim bo lažje živeti, se tolažimo in grizemo naprej. Med tem pa gledajo nas odrasle, ki se pehamo za uspehom in upešani tako ali drugače zdravimo svoje bojne rane. Borba za uspeh je ime igre, ki nam jo ponuja duh časa. Uspeh je imeti obilje vsega. Če pa že nimaš vsega pa je dobro imeti obilje denarja, saj s tem lahko kupiš vse drugo. Merilo za uspeh je torej v veliki meri danes prav materialno bogastvo. V kakšni hiši živiš, kje imaš vikend, kateri avto voziš, v katere blagovne znamke se oblačiš, kam hodiš na dopust, koliko imaš denarja na računu, v bitcoinih ali v nepremičninah? Z odgovorom na ta vprašanja lahko v očeh drugih požanjemo občudovanje in zavist, ali pa zaničevanje in pomilovanje.


To je seveda le en pogled na uspeh. Morda danes prevladujoč, a vsekakor ne edini in po mojem mnenju tudi zelo pomanjkljiv pogled. Človek se z drugimi ljudmi lahko primerja le v domeni, kako biti celovit človek in delovati kot dober človek, ne pa koliko ima. Človek se z drugimi lahko primerja tam, kjer smo vsi enaki. In enaki smo si v tem, da imamo telo, čustva in vsi moramo sebe osmisliti, se samouresničiti. Torej primerjajmo naše telesno, čustveno in mentalno zdravje! Kdor to troje najbolj uskladi, je uspešen kot človek in tudi pri tem imamo različne potenciale. Zato je primerjava z drugimi vselej le sredstvo, kako pridemo do svoje pristnosti, do svoje mere kaj je dobro in zdravo za nas.


Spoznaj samega sebe je imperativ, ki se mu človek ne more in ne sme odpovedati, sicer odpove kot človek. Ne gre samo za romantično nostalgijo po antičnih idealih, s katerimi je v svetišču Delfi prerokinja Pitija na pot pospremila radovedne ljudi, ki so iskali odgovore na nemogoča vprašanja, rešitve za boljše življenje in učinkovito premagovanje težav, ki jih človeku na pot zariše usoda ali postavi sopotnik. Na poti spoznavanja samega sebe človek morda vedno ne dobi neposrednega odgovora, ali tisto, kar želi v materialnem smislu, dobi pa vsekakor več sebe. Postane bolj cel, celovit. In to je izjemno bogastvo.



Verjamem, da si vsak želi biti uspešen v svojem življenju. Še več, verjamem, da nam je dano, da v življenju dosežemo svoj vrh in kot alpinisti tudi uspešno sestopimo nazaj v dolino ter se živi in zdravi vrnemo domov. Vsak naj osvoji svoj vrh in ne rinimo vsi na enega in istega, v tem je prvi ključ.


Uspeti torej pomeni vzpeti se na svoj vrh in priti nazaj dol še vedno cel in bolj celovit. Uspeti pomeni postati to, kar smo lahko glede na svoje zmožnosti. Bodite pozorni na besede. Možno je res vse, v potencialu je vse, nismo pa vsega zmožni. Zato nas je več na tem svetu, da vsak izkoristi svoj potencial. In ko spoznaš svoje zmožnosti, prepoznaš, kaj je v danih okoliščinah in v tem trenutku tvoja možnost, ki ti je dosegljiva. In tu leži paradoks. Kako naj človek ve, česa je zmožen, če nima ideje, da je to sploh možno?


Ključ je v predstavljanju. To dobesedno pomeni, da postavljaš predse sliko svojega življenja. Kako in kam bi se premaknil v prihodnost in s tem dosegel cilj ter uresničil izbrano možnost? Torej je treba iz svojega življenja narediti predstavo. Kot je rekel Shakespeare, ves svet je oder. Naslov predstave pa je: »Kako biti uspešen Človek!?«

Preprosto, bi rekli mnogi. Pogledaš kaj rad delaš in se ozreš naokrog, kdo je v tem uspešen in potem greš na pot, da ga dohitiš ali prehitiš, dosežeš več, hitreje, boljše in učinkovitejše, kot smo že zgoraj opisali. Pa ni tako preprosto. Uspeh predpostavlja na drugi strani neuspeh. Torej, če hočeš biti uspešen, moraš vedeti kaj in kako je biti neuspešen. Pot torej ni postlana z rožicami. Tudi otrok preden uspešno shodi, večkrat pade na kolena. In med tem, ko spoznavaš neuspeh, da bi sploh vedel, kaj je uspeh, se tvoj um že poigrava z mislijo, kaj pa je sploh človek. Zato je pomembno, da se podamo na pot uspeha zavestno.


Zavestno pomeni, da se sploh pristno odločimo, kaj želimo. Tu gre za jasnost in čistost motivov, ki nas ženejo, da nekaj dosežemo. Vse prevečkrat delamo to nezavedno. Ta odločitev mora biti odgovor na vprašanje kdo sem sploh jaz in zakaj sem tu! Kajti, če tega jasno ne postaviš, si sicer lahko uspešen v svoji vlogi, a vprašanje je, koliko smisla je v tem uspehu. Smisel pa je najbolj cenjena valuta v življenju. Kriza smisla pomeni pomanjkanje duha, kar pa na dolgi rok razjeda tako telesno kot duševno zdravje. In točno na tem področju, kako ozavestiti, katera pot je prava pot, vstopam na oder sam.


Receptov je mnogo. Tu je eden. Šest korakov za uspeh. Vse lepo in prav. Ključne so seveda sestavine in začimbe, ki pa so pri vsakem človeku drugačne. Zato dodajam sedmega. Naj novoletne obljube ne ostanejo spet prazne. Če hočeš naprej, moraš ozavestiti, kaj je bilo prej in iz tega izvleči smisel, ki jo vodi nova misel. Misel na uspeh! In to uspeh iz ljubezni do sebe in do življenja.

 

Primer enostavnega načrta za uspeh:


1.

Postavi si jasne cilje na več področjih svojega življenja!

Predlagam, da najprej na telesnem (hrana in gibanje), duševnem (čustva in odnosi) ter duhovnem (smisel in vrednote) področju. Potem pa si na podlagi prej izbranih temeljev, kako biti uspešen kot Človek, izberi še druge zelo konkretne cilje: karierni, finančni, družabni itd.

Pri vsakem cilju si zapiši, kaj je korist, ki jo z dosego cilja dobiš. V pomoč ti je lahko vprašanje zakaj. Zakaj sploh to želiš? Bodi iskren pred samim seboj, kajti motivi, ki te spremljajo na poti do cilja obarvajo doživljanje napora ob tem. Naj to ne bodo motivi drugih, ki nekaj želijo od tebe, temveč tvoji lastni. Naj te vodi ljubezen do sebe in strast, da je to pot, na kateri lahko polno izkoristiš svoje potenciale saj si le tako izpolnjen. To je naša temeljna odgovornost v življenju.


2.

Predvidevaj ovire in težave na poti do cilja. Zapiši, kaj gre lahko narobe, kaj ti manjka, da bi dosegel cilj in seveda, dopiši rešitev za vsako oviro ali problem, ki te lahko ustavlja ali upočasnjuje.


3.

Naredi si plan. Korak za korakom in odmeri čas, ki ga potrebuješ za sledenje cilju ter kdaj planiraš doseči izbrani cilj.


4.

Ne pozabi na majhne nagrade, ki si jih vzameš, ko uspešno hodiš po tej poti. Te nagrade so gorivo, ki ga potrebuješ, da ne izgoriš.  


5.

Deluj. Akcija. Sproti preverjaj ali slediš planu. Popravi načrt, če je potrebno. Sprejmi resničnost tako kot je in ohranjaj predstavo, kako je lahko drugače in seveda bolje, ko dosežeš cilj. Vztrajaj. Ko si utrujen, počivaj in poskrbi za telesno, duševno in duhovno regeneracijo.  


6.

Razigraj se kot Človek. Vse ostalo so vloge na odru. Odigraj in odloži masko. Bodi človek z mirno vestjo! Naspi se dobro in tako iz dneva v dan. Vsak dan človek!


7. korak pa je lahko udeležba na delavnici MENTALNI PREBOJ!


 

Intenzivna delavnica osebnostne rasti!

Sobota 20. in nedelja 21. januar 2024 od 9.00 do 15.00


369matrica je izjemno "design thinking" orodje za zavestno življenje v 21. stoletju!

Vrhunska Enneagram psihometrija + mentalna 369matrica! 


Se vrtiš v začaranem krogu in ne znaš ven iz težav?
Odkrij samoomejujoča prepričanja in slepe pege, ki omejujejo tvojo rast in učinkovitost.
Ozavesti preživetvene strategije in obrambne mehanizme, ki so ti pomagali v preteklosti, a ti ne služijo več in te porivajo le še globlje v past.
Dvigni samozavest, pokaži svojo srčno moč in modro, korak za korakom proti cilju!

Si dokaj OK glede na druge, a veš, da se skriva še več življenja v tebi in ti raziskovalni duh ne da miru?
Odkrij, kako se želi nemirni duh izraziti skozi tebe in kje je tvoje poslanstvo. 
Ozavesti še druge načine, na katere se esenca izraža skozi vsakega človeka, saj tako postaneš še bolj osrčen in namagneten z ljuboživostjo.  

Več odgovorov o tem, kako biti uspešen kot Človek in kako uspešno odigrati vloge, ki vodijo do izbranih ciljev, dobiš s klikom na spodnjo 369matrico.

Se vidimo na tečaju!

Butično.

7 izbranih ljudi.

Pogledamo široko na svet in gremo globoko vase.



 

Prav tako v januarju (13. - 14.) ponovno razpisuejmo usposabljanje za učitelje INTEGRALNEGA DIHANJA.


Primerno za raziskovalce dihanja, vse tiste, ki želijo poglobljeno razumeti in osvojiti veščino zavestnega dihanja ter pravilno uporabljati različne tehnike z namenom doseganja zdravilnih in krepčilnih koristi. 

Za učitelje joge, kondicijske in športne trenerje, kineziologe, športne pedagoge, in druge zdravstvene delavce, maserje, in coache, fitnes in wellness inštruktorje in vaditelje skupinskih vadb.

Izjemno primerno tudi za psihoterapevte, fizioterapevte, družinske in delovne terapevte, psihologe, specialne pedagoge, svetovalne delavce in druge usposobljene terapevte s primerno izobrazbo.

240 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page